5 tips om te stoppen met malen

5 tips om te stoppen met malen

Ken je dat? Je ligt ’s avonds in bed te malen over van alles en nog wat. En overdag ben je misschien ook de hele tijd aan het denken.

Dat denken gebeurt automatisch.
Er wordt gezegd dat we zo’n 50.000 gedachten per dag hebben. Ik vraag me af hoe je dat zou kunnen meten maar ik neem het voor waarheid aan want we weten allemaal wel hoe het voelt om de hele dag maar te denken. En dan lig je vaak ook ’s avonds in bed te malen en houden je gedachten je misschien zelfs ’s nachts nog wakker.

Vermoeiend, nietwaar?
En het houdt je ook nog eens ontzettend weg van het Hier en NU. Terwijl alles toch in het Hier en Nu afspeelt. Niet in het verleden, dat is bestaat niet meer en niet in de toekomst want dat moet nog gebeuren en bestaat dus ook niet.

Als je steeds maar aan het denken bent zit je dus eigenlijk helemaal nergens.
Dus wat levert dat denken je nou eigenlijk op? En kan je je tijd en energie niet beter aan iets anders besteden? Aanwezig zijn in het Hier en Nu bijvoorbeeld en genieten van alles dat Nu al goed is.
 
Er zijn heel veel manier om te stoppen met ‘over denken’. Google maar eens op het onderwerp en je vindt allerlei tips. Die tips gaan vooral over wat je kunt doen om in het Hier en Nu te zijn. Mindfulness dus. Of in het Nederlands Bewust Zijn. Voor jouw gemak heb ik mijn tips voor je op een rij gezet.


5 tips om te stoppen met malen;

  1. Als je dan toch gedachten toelaat, denk dan aan wat je wél wilt in plaats van wat je niet wil. ‘Energie volgt de aandacht’; je krijgt in je gezichtsveld dat waar je je aandacht op richt. Zo werkt het onderbewustzijn. ‘Denk NIET aan een roze olifant!’ En wat zie je in je gedachten? Zo werkt dat dus.

    Kies bewust je gedachten, woorden en focus en voor je het weet valt je van alles op wat je helpt om dat te bereiken wat je echt graag wilt.

  2. Om positieve gedachten te kiezen en de focus te houden helpt het om het visueel te maken. Wanneer je informatie uit tenminste 3 verschillende bronnen ontvangt zal je systeem de informatie snel integreren. Schrijf bijvoorbeeld een mantra (favoriete zin) of sleutelwoorden op post-its en plak die waar je ze vaak ziet. Bijvoorbeeld op de spiegel in de badkamer, de spiegel in het toilet, op de rand van je computer (bron 1; zien). Spreek de zin of de woorden hardop uit (2; horen) en/of in jezelf (3; voelen). Herhalen, herhalen, herhalen tot het in je systeem verankerd zit. Net zoals je vroeger de tafels hebt geleerd. 4x4 = 16. Hoef je niet eens over na te denken, is gewoon zo. Doe het zelfde met ‘ik ben succesvol en ontspannen’ (of wat het dan ook is dat jij wilt ervaren) en BAM het is zo!

  3. De vervolgstap of lange versie van tip 2; maak een vision board. Laat je creatieve kant de vrije loop en vertaal in beelden wat je wenst en waar je naar toe wilt werken. Hang je board ergens op waar je hem vaak ziet en pas aan/vul aan in de loop van de tijd. Werkt geweldig!

  4. Zit je vast in je gedachten? Doe een ‘stress reduction break’. Doorbreek de stress of het vastzitten door even op te staan en naar buiten te gaan, of als dat niet lukt even je hoofd uit een raam te steken en een paar keer diep in en uit te ademen. Dit een minuut of zo doen doorbreekt de cyclus waar je op dat moment in vast lijkt te zitten.

    Wanneer je tijd en gelegenheid hebt kan je even ergens anders naar toe gaan. Ergens een kop koffie drinken of wat eten, lekker uitwaaien op het strand of lopen in het bos. Gewoon even uit je routine stappen en een andere omgeving opzoeken.

  5. Bewegen is goed voor lichaam en geest! Ga lekker sporten of vind een vorm van beweging die bij je past. Lang of kort; in beweging komen zorgt ervoor dat stresshormonen worden verbruikt of verlaagd en zogenaamde ‘pretstofjes’ zoals endorfine en serotine vrijkomen. Begin de dag met beweging; het geeft je een energie-boost en beschermt je tegen de stress van de dag.

Tip!
Ga een vision board maken. Door gebruik te maken van beelden kan je jezelf als het ware 'binnenstebuiten' keren en maak je zichtbaar wat je wél graag wilt ervaren, creëren, Zijn in dit leven. Zo ben je jouw eigen leidraad!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »