Placebo of nocebo; welke kies jij?

  • Geplaatst op
  • 0
Placebo of nocebo; welke kies jij?

'Ik ben zelf erg van ‘het glas halfvol en er kan nog meer bij!’ en dat is wat ik in mijn dagelijks leven bevestigd krijg. Het gaat me goed, ik voel me goed en ik heb in mijn leven altijd ruimte voor nog veel meer van het goede.'

Op 7 mei verzorg ik een prachtige geluk-meditatie middag in Lijnden; geluk meditatie

Zo’n evenement moet natuurlijk gecommuniceerd worden en dus plaatste ik een aantal berichten over deze middag op social media. Ik schreef onder andere dat geluk een keuze is en dat je gelukkig voelen voor iedereen bereikbaar is. In reactie daarop schreef een mij onbekende heer; ‘dus sprookjes bestaan.

 

Nou zou het maar zo kunnen zijn dat deze mijnheer zijn opmerking bevestigend bedoelde. Als in; ‘en ze leefden nog lang en gelukkig is inderdaad voor iedereen mogelijk!’ Maar als ik heel eerlijk ben, vermoed ik dat hij eerder op het tegenovergestelde doelde. ‘Nocebo’ kwam direct in me op.

 

‘Grappig’ dacht ik toen, daar gaat de geluk-meditatie middag over. Hoe je gedachten en het gevoel wat je bij een gedachte krijgt jouw leven beïnvloeden. En dat de focus op het bekende ‘glas halfvol of halfleeg’ wel degelijk een effect heeft op het gevoel van al dan niet gelukkig zijn.

 

Ik ben zelf erg van ‘het glas halfvol en er kan nog meer bij!’ en dat is wat ik in mijn dagelijks leven bevestigd krijg. Het gaat me goed, ik voel me goed en ik heb in mijn leven altijd ruimte voor nog veel meer van het goede. Grote glimlach op mijn gezicht, kin omhoog, armen wijd open; kom maar, kom maar, kom maar! Uit de categorie ‘blij ei’ zeg maar.

 

Placebo (Latijn) betekent ‘ik zal behagen’

Dat ik me zo goed voel is grotendeels (zo niet helemaal) het placebo-effect. Omdat ik ervan overtuigd ben dat waar ik mijn aandacht naar toe breng, naar me toe komt. Dus kies ik bewust om het goede toe te laten. En omdat ik helemaal voel dat dit waar is, is dat wat ik in mijn leven getoond krijg. Dat is de kracht van de gedachte én van het gevoel. Beiden zijn werkelijk creatie krachten.

 

Nocebo (Latijn) betekent ‘ik zal schaden’

Omgekeerd werkt het dus ook zo. Wanneer je ervan overtuigd bent dat het leven oneerlijk is en gelukkig zijn een sprookje is en je voelt het ook echt zo, dan is dat wat je als realiteit zal ervaren. Zelfs als het wel een keer meezit, zal het nocebo-effect ervoor zorgen dat je iets zal zeggen als; ‘nou het zal mij benieuwen hoe snel het weer zal tegenvallen allemaal’.

 

Wanneer je naar nocebo neigt zal het leven waarschijnlijk zwaar voelen. En mensen die het negatief inzien vinden het doorgaans bijzonder moeilijk om toe te laten of te geloven dat het ook anders kan. Terwijl het mechanisme wat ze in het negatieve houdt, gebruikt kan worden om wél oneindige mogelijkheden en veel meer plezier toe te laten.

 

De weg eruit is de weg naar binnen

Het bewustzijn is het deel van ons dat ons vast kan houden in dat halflege glas. Menselijk intellect; het is me er eentje! Het is heerlijk inconsequent; waar het heel gemakkelijk het één jubelend toelaat (ja, ook je rot voelen kan het jubelend toelaten) kan het helemaal in de contramine gaan over het ander, bijvoorbeeld dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Terwijl dat laatste je echt grote vrijheid geeft!

 

Lagen van bewustzijn

Het onbewuste, onderbewustzijn, superbewustzijn en het ZIJN, ik vind het een heerlijk terrein. Het is als een spel dat je, wanneer je de regels kent, ongekende vrijheid geeft. En plezier en al het goede dat het leven te bieden heeft. Op 7 mei ga ik er over vertellen en ga ik de deelnemers aan deze dag laten ervaren hoe je het spel speelt en het bewustzijn voor je kunt laten werken. Een lekkere rijkgevulde middag, ik hou ervan! We hebben nog een paar plekken beschikbaar, klik op de link om je geluk te claimen! https://www.thedaydreamcompany.com/geluksmeditatie.html

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »