5 tips om het lichaam te helpen ontspannen

5 tips om het lichaam te helpen ontspannen

Breng je veel tijd door achter je computer, in de auto of zit je veel in één houding? Dit kan resulteren in het vasthouden van stress in je lichaam. We delen graag 5 simpele stappen om te ontspannen.

Onze snelle levensstijl gecombineerd met relatief beperkte fysieke activiteit (autorijden, werken op de computer, ten opzichte van bewegen en sporten) zorgt ervoor dat onze lichamen niet effectief zijn in het loslaten van opgebouwde stress.

 

Stress wordt vaak opgeslagen in één van de grootste groep spieren in ons lichaam; de psoas. Deze spiergroep strekt zich uit van je onderrug door de heupen naar de bovenkant van je dijen en wordt gebruikt voor de kernstabiliteit van je lichaam en de vechten of vluchten reflex in reactie op gevaar of stress.

In normale toestand is de psoas lang en ontspannen. Voor vele van ons is deze spiergroep steeds vaker aangespannen. Omdat je je voortdurend schrap zet om te vluchten of vechten in reactie op constante stress situaties. Of omdat je gespannen aan het werk bent, je te weinig beweegt, er stress op stress in je leven is en je deze stress nooit eens van je afschudt.

Hoe meer gespannen je psoas is hoe moeilijker het is om vrij te kunnen ademen. En omdat veel vitale onderdelen in dit spiergebied liggen zal je merken dat de spanning die je in dit gebied vasthoudt negatieve impact kan hebben op onder andere je spijsverteringssysteem. 

 

 

Hier zijn 5 simpele stappen om de psoas te ontspannen;

  1. Neem gedurende de dag mini-pauzes. Stel een alarm in op je telefoon zodat je elk uur even 5 minuten gaat bewegen. Even lopen naar het toilet, wat te drinken pakken, even met een collega praten is al voldoende om de gespannen houding van werken op de computer te doorbreken. Wanneer je veel autorijdt is het aan te bevelen om elke 1,5 uur de auto even aan de kant te zetten om even de benen (en de psoas!) te strekken. 
  2. Leer om anders op stress te reageren. 1 op 1 coaching, luisteren naar visualisaties/begeleide meditatie zijn hier de meest doeltreffende gereedschappen voor. Klik hier voor onze Top Tip! 
  3. Ga regelmatig bewegen of sporten. Hierbij is het belangrijk dat je iets doet waar je plezier aan beleeft. Ga jezelf niet dwingen om naar de sportschool te gaan want daar krijg je alleen maar stress van en daar had je al genoeg van in je lichaam opgeslagen. Doe dus iets wat je leuk vindt! Elke dag na het eten buiten een stukje lopen telt ook al en kan het begin zijn van het weer toelaten van de natuurlijke behoefte van het lichaam om te bewegen.
  4. Lachen is gezond en een geweldige manier om opgebouwde spanning in het lichaam los te laten. Omring je met mensen waar je blij van wordt en spreek eens wat vaker af met die vriend/vriendin waarmee je zo ontzettend kunt lachen.
  5. Yoga oefeningen zijn misschien wel de beste manier om de psoas weer soepel te krijgen. Deze kun je gemakkelijk thuis doen. Op het internet vind je tal van oefeningen speciaal voor de psoas. Of misschien is dit stukje tekst het duwtje in de rug dat je nodig had om je nu eindelijk voor yogalessen aan te melden. Regelmatig yoga beoefenen helpt je om je lichaam en geest weer in balans te brengen.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »