#1 stress veroorzaker

#1 stress veroorzaker

Het moeten wat je van jezelf moet is in mijn beleving toch echt stressveroorzaker nummer 1.
Nu hoor ik je meteen roepen “de stress op mijn werk wordt toch echt veroorzaakt door wat ik van mijn baas moet”. Is dat zo?

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik heb vorige week ontzettend veel stress ervaren, zowel thuis als op het werk. Ik werk als internationaal Life coach. Naast de gewone 9 tot 5 dagen werk ik–vanwege het tijdsverschil met de landen van mijn cliënten- vaak ook ’s avonds en in het weekend.

En ik vind het werken in de huishouding ook zwaar onderschat; ik ervaar dat ook als een full-time baan. Kortom; veel ballen om in de lucht te houden.

Het begon op maandag op het werk; ik had een lange lijst van dingen die deze week af moeten. Daarnaast was mijn mailbox vol met zaken die ook zsm moesten worden afgehandeld en voor ik het wist zat ik ellendig, overprikkeld en gestrest aan mijn bureau.

Stop! Wat gebeurt hier nou echt? Als coach kon ik natuurlijk feilloos antwoord geven op deze vraag.
Geschiedenis reactie op het gevoel van niet alles aankunnen (ik ben dom, ik kan het niet, ik moet dit perfect doen), op de volle mailbox (wanneer moet ik dat allemaal gaan doen? Zie je wel, ik ben langzaam en dus niet goed genoeg, ik moet dit allemaal perfect en snel doen) en gevoed door al die beperkende overtuigingen kwam de koning van alle beperkende overtuigingen: “dit gaat me nooit allemaal lukken”. Alles bij elkaar genoeg reden tot stress.

Gelukkig kon ik dit hele proces vrij snel in de kiem smoren omdat ik het als zodanig kon herkennen en heb ik het simpelweg opgelost door een lijst te maken van 1. Wat er nu moet gebeuren, 2. Wat ik graag deze week gedaan wil krijgen, 3. Wat ik graag wil doen dat me blij maakt (en dus energie geeft). Alles wat niet op dat lijstje hoorde voor deze week heb ik geparkeerd tot de volgende week. Hup, een ander kijk op de situatie genomen en het verwachtingspatroon van mezelf gemanaged. Weg stress!

Achteraf gezien begon die dag dus in het teken van het moeten. Voor mij een grote valkuil –herkenbaar?
Stop! Moet ik echt al die dingen? Nee, ik heb altijd een keuze. Ik kies ervoor om mijn verplichting in de ochtend na te komen, ik vind het prettig om alvast het een en ander voor die week gedaan te krijgen en ik geef mezelf de ruimte om ten minste 1 ding voor mezelf te doen. Deze houding geeft mij de ruimte alles te doen wat binnen mijn mogelijkheden van die dag ligt. En mocht dat onverhoopt toch niet lukken, dan kan ik ervoor kiezen om dat te accepteren en de volgende dag opnieuw te beginnen. 

Moraal van dit verhaal? Schrap moeten waar mogelijk uit je belevingswereld, kies voor keuzemogelijkheid en geef aan jezelf en aan jouw omgeving je grenzen aan. Gegarandeerd dat de stress ervaring met meer dan 75% wordt gereduceerd ☺

Hulp nodig? klik hier

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »