5 tips om te stoppen met piekeren

5 tips om te stoppen met piekeren

Ken je dat? Je ligt ’s avonds in bed te malen over van alles en nog wat. En overdag ben je misschien ook de hele tijd aan het denken.

Dat denken gebeurt automatisch.

Er wordt gezegd dat we zo’n 50.000 gedachten per dag hebben. Ik vraag me af hoe je dat zou kunnen meten maar ik neem het voor waarheid aan want we weten allemaal wel hoe het voelt om de hele dag maar te denken. En dan lig je vaak ook ’s avonds in bed te malen en houden je gedachten je misschien zelfs ’s nachts nog wakker.

Vermoeiend, nietwaar?
En het houdt je ook nog eens ontzettend weg van het Hier en NU. Terwijl alles toch in het Hier en Nu afspeelt. Niet in het verleden, dat is bestaat niet meer en niet in de toekomst want dat moet nog gebeuren en bestaat dus ook niet.


Als je steeds maar aan het denken bent zit je dus eigenlijk helemaal nergens.
Dus wat levert dat denken je nou eigenlijk op? En kan je je tijd en energie niet beter aan iets anders besteden? Aanwezig zijn in het Hier en Nu bijvoorbeeld en genieten van alles dat Nu al goed is.

Er zijn heel veel manier om te stoppen met ‘over denken’. Google maar eens op het onderwerp en je vindt allerlei tips. Die tips gaan vooral over wat je kunt doen om in het Hier en Nu te zijn. Mindfulness dus. Of in het Nederlands Bewust Zijn. Voor jouw gemak heb ik mijn tips voor je op een rij gezet.


5 tips om te stoppen met piekeren;

 1. Als je dan toch gedachten toelaat, denk dan aan wat je wél wilt in plaats van wat je niet wil. ‘Energie volgt de aandacht’; je krijgt in je gezichtsveld dat waar je je aandacht op richt. Zo werkt het onderbewustzijn. ‘Denk NIET aan een roze olifant!’ En wat zie je in je gedachten? Zo werkt dat dus.

  Het concept ‘energie volgt de aandacht’ kent een nuance. Want energie volgt eigenlijk gevoel. Je geeft iets aandacht en dat waar je aandacht aangeeft roept een gevoel bij je op. Dat gevoel bouwt op aan momentum, aan kracht en vervolgens krijg je hier steeds meer van. In het voorbeeld van piekeren zullen jou steeds meer dingen opvallen die je zorgen baren.

  Nu je weet hoe het werkt kan je ervoor kiezen om met bewuste aandacht jouw focus, woorden en gedachten te richten op dingen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, die je een goed gevoel geven. Ga dat eens een tijdje doen en voor je het weet valt je van alles op wat je helpt om te ervaren wat je echt graag wilt.

 2. Om positieve gedachten te kiezen en de focus te houden helpt het om het visueel te maken. Wanneer je informatie uit tenminste 3 verschillende bronnen ontvangt zal je systeem de informatie snel integreren. Schrijf bijvoorbeeld een mantra (favoriete zin) of sleutelwoorden op post-its en plak die waar je ze vaak ziet. Bijvoorbeeld op de spiegel in de badkamer, de spiegel in het toilet, op de rand van je computer (bron 1; zien). Spreek de zin of de woorden hardop of in jezelf uit (2; horen). Welk gevoel roepen de woorden in je op? Maak het positieve effect ervan groter! Laat zo meer vreugde, liefde of dankbaarheid in jezelf toe (3; voelen). Herhalen, herhalen, herhalen tot het in je systeem verankerd zit. Net zoals je vroeger de tafels hebt geleerd. 4x4 = 16. Hoef je niet eens over na te denken, is gewoon zo. Doe hetzelfde met ‘ik ben succesvol en ontspannen’ (of wat het dan ook is dat jij wilt ervaren) en door dit steeds te herhalen én het positieve gevoel erbij groter en groter te maken is dat precies wat zich in jouw leven MOET tonen!

 3. De vervolgstap of lange versie van tip 2; maak een vision board. Laat je creatieve kant de vrije loop en vertaal in beelden wat je wenst en waar je naar toe wilt werken. Hang je board ergens op waar je hem vaak ziet en pas aan/vul aan in de loop van de tijd. Werkt geweldig!

 4. Zit je vast in je gedachten? Doe een ‘stress reduction break’. Doorbreek de stress of het vastzitten door even op te staan en naar buiten te gaan, of als dat niet lukt even je hoofd uit een raam te steken en een paar keer diep in en uit te ademen. Dit een minuut of zo doen doorbreekt de cyclus waar je op dat moment in vast lijkt te zitten.

  Wanneer je tijd en gelegenheid hebt kan je even ergens anders naar toe gaan. Ergens een kop koffie drinken of wat eten, lekker uitwaaien op het strand of lopen in het bos. Gewoon even uit je routine stappen en een andere omgeving opzoeken.

 5. Bewegen is goed voor lichaam en geest! Ga lekker sporten of vind een vorm van beweging die bij je past. Lang of kort; in beweging komen zorgt ervoor dat stresshormonen worden verbruikt of verlaagd en zogenaamde ‘pretstofjes’ zoals endorfine en serotine vrijkomen.

  Begin de dag met het neerzetten van een positieve focus; ‘vandaag kies ik voor… ‘vul in wat je WEL wilt ervaren. En als je er tijd en ruimte voor hebt begin de dag dan ook met beweging. De combinatie geeft je een energie-boost en je zult merken dat je je meer ontspannen voelt gedurende de dag.

Tips!
*Ga een vision board maken. Door gebruik te maken van beelden kan je jezelf als het ware 'binnenstebuiten' keren en maak je zichtbaar wat je wél graag wilt ervaren, creëren, Zijn in dit leven. Zo ben je jouw eigen leidraad!
*Gebruik de downloads van The Daydream Company om jezelf op onbewust niveau te onthechten van beperkende overtuigingen die tot piekeren hebben geleid. Kies bijvoorbeeld deze prachtige sessies: https://www.thedaydreamcompany.com/laat-de-controle-los.html en https://www.thedaydreamcompany.com/omgaan-met-stress.html


Pas deze simpele tips toe en voor je het weet ben je stress-vrij en blij!

Dit is één van mijn vision boards, die een prominente plek in mijn praktijkruimte heeft.
Alles op dat board is al tot uitdrukking gekomen in mijn leven!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »